Kuchnia tradycyjna może poszczycić się niespotykanym smakiem, niepowtarzalnymi rytuałami, ciekawymi produktami. Przede wszystkim tym jest zapisana na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Jest to ogromne wyróżnienie, ponieważ tylko dwie kuchnie zasłużyły sobie na takie przywileje, oprócz japońskiej doceniono tylko kuchnię francuską.
Prawie każdy z nas zna i próbował sushi. Zaskoczyć może mnogość i różnorodność. Od smażonych w głębokich tłuszczu inarizushi, po sushi w wersji słodkiej z owocami.
Czym jeszcze może nas zaskoczyć kuchnia japońska? Przekonajmy się.
Japoński rosół
Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin i stała się inspiracją do stworzenia zupek błyskawicznych. Ramen przyrządza się na bazie rosołu, przy czym możemy dobrać rodzaj do własnych upodobań. Dla wegan rosół może być na samych warzywach. Można wybrać również rodzaj mięsa na którym ma powstać bulion. Dodatki również wybieramy pod nasze gusta, przykładowo może to być: rzodkiew daikon, cebula, kukurydza, jajko na twardo, pędy bambusa, a nawet owoce morza. Głównym składnikiem jest makaron, przy czym ramen oznacza właśnie rodzaj pszennego makaronu. Oczywiście przy przyprawianiu nie można pominąć sosu sojowego. W wielu japońskich kuchniach można samodzielnie skomponować zupę wypełniając specjalną karteczkę.
Japoński kotlet schabowy
Poza tradycyjną kuchnią wyróżnia się jeszcze dania, które przywędrowały z Zachodu. Do tej kategorii zalicza się m. in. tonkatsu. Na pierwszy rzut oka można go pomylić ze zwykłym schabowym. Wyglądają niemalże identycznie, różnice występują w doborze składników, sposobie przyrządzania oraz w podawaniu.
Do przygotowania kotleta używa się fileta lub polędwiczek z mięsa wieprzowego. Czasami można się spotkać z tym, że jest podawany z jajkiem. Bardziej popularną wersją jest tzw. torikatsu, kotlet z mięsa z kurczaka w panierce. Mięso obtacza się w grubszej bułce tartej, która wchłania mniej tłuszczu i jest bardziej chrupiące. Smażone jest na głębokim oleju (często sezamowym). Danie podawane jest w towarzystwie kapusty, ryżu, zupy miso, polane specjalnym sosem.
Japońska herbata
Będąc w Japonii nie sposób nie zauważyć matchy. Ta sproszkowana zielona herbata jest częstym dodatkiem do deserów, koktajli, lodów i ciasteczek. Ma bardzo charakterystyczna smak i nie sposób przejść koło niej obojętnie. Ma bardzo wiele pozytywnych działań dla naszego organizmu, posiada ogromne ilości antyoksydantów, uspokaja, relaksuje, poprawia pamięć, pomaga przy redukcji wagi oraz wzmacnia odporność.
Matchę dodajemy do słodkich kremów, bitej śmietany, mascarpone. Dzięki niej potrawy przybiorą piękny zielony kolor. Możemy nią zabarwić również pralinki, smoothies, ciasto kruche, ciasto na biszkopt, babeczki i naleśniki. Ciekawą propozycją napoju jest również matcha latte, wymieszana ze spienionym mlekiem i cukrem trzcinowym.
Sztuka kulinarna
W kuchni japońskiej jest wszystko, czego kubki smakowe potrzebują do szczęścia. Owoce morza, ogromne ilości przypraw, różne sposoby przyrządzania i podawania potraw. Sztuka kulinarna, którą proponuje kraj Kwitnącej Wiśni to nieprzebadany ocean smaków i kolorów.
Chcesz dowiedzieć się więcej o kuchni japońskiej? Wejdź na stronę https://goldsushi.pl/ i sprawdź dostępne menu.