Nie ma drugiej tak popularnej diety leczniczej na świecie. Dieta lekkostrawna znana jest bardzo dobrze każdemu, kto miał kiedyś okazję posiedzieć trochę dłużej w szpitalu. Jej głównym celem jest zapewnienie organizmowi wsparcia do walki z chorobą. Na diecie lekkostrawnej zawartość poszczególnych substancji odżywczych i kalorii pozostaje wręcz niezmienna. Unika się w niej jednak tych produktów i dań, które mogłyby obciążyć układ pokarmowy.
Całkowicie rezygnuje się z potraw smażonych i tych zawierających duże ilości tłuszczu, a zamiast tego proponuje się pokarmy gotowane lub duszone. Ważne jest również to, by miały one stosunkowo niewielką objętość. Nie mogą bowiem nadmiernie rozciągać ścianek jelit. Posiłki na diecie lekkostrawnej powinny być też spożywane regularnie, w równych odstępach czasu.
Tak jak już sobie powiedzieliśmy, dieta lekkostrawna jest niezaprzeczalnie najpopularniejszym modelem żywienia leczniczego. Zaleca się ją w przypadku wielu chorób i schorzeń. Jest elementem terapii wspomagającej leczenie m.in. chorób bezpośrednio związanych z układem trawiennym, czyli np. zespołu jelita drażliwego, stanów zapalnych jelit bądź owrzodzeń żołądka. Warto też na nią przejść w przypadku zmagania się z biegunkami lub wymiotami, które nie mają swoje jasnej i jednoznacznej przyczyny. Dieta lekkostrawna zalecana jest także po zabiegach operacyjnych. Dzięki niej żołądek nie jest przesadnie obciążany pokarmami, a organizm szybciej wraca do zdrowia.
Wbrew pozorom ta dieta nie jest aż tak bardzo restrykcyjna i rygorystyczna, jak to mogłoby się wydawać. Wolno jeść na niej nawet mięso, o ile będzie to mięso chude, bez widocznego tłuszczu, obrobione wskutek duszenia, pieczenia bądź gotowania. Nie wolno go bowiem smażyć. Nie należy też używać przy obróbce dużych ilości tłuszczu, który zawsze jest obciążeniem dla żołądka i całego układu pokarmowego. Dozwolone są natomiast wyroby z mąki pszennej, czyli przede wszystkim jasne pieczywo, ale też klasyczne płatki śniadaniowe, drobne makarony oraz drobne kasze i biały ryż. Nabiał też można jeść, jeśli tylko będzie to nabiał chudy. Trzeba po prostu unikać samego tłuszczu.
O dziwo dieta lekkostrawna może sprawdzić się nawet przy odchudzaniu. Co prawda nie jest to idealna metoda żywieniowa do walki ze zbędnymi kilogramami, ale w niektórych przypadkach wykaże się ona dobrym działaniem - na pewno powinny o niej pomyśleć osoby starsze, które z uwagi na swój wiek wielu pokarmów już nie tolerują i nie trawią.
Artykuł powstał we współpracy z: http://www.roschell.pl/