Zdrowe odżywianie może być przytłaczające. Dbanie o odpowiednią kaloryczność, regularność, urozmaicenie, ekologiczność produktów. Czasami możemy odżywiać się zdrowo, ale zapominać o pewnych ważnych składnikach.
Kiedy ostatnio jadłeś strączki?
Groch, fasola, soczewica, cieciorka – znane w Polsce od setek lat, ale obecnie mniej popularne. Kojarzą się z ciężką, staropolską kuchnią, ale powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Niekoniecznie musimy jeść grochówkę, rośliny strączkowe znajdziemy też w kuchni meksykańskiej, włoskiej czy bliskowschodniej. Bób jest często sprzedawany na deptakach latem, a z fasoli możemy zrobić nawet ciasto!
Ciężko wymienić wszystkie zalety roślin strączkowych. Są polecane w diecie cukrzyków, ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Jest to też świetne źródło białka, szczególnie zalecane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wysoka zawartość błonnika wspomaga pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Strączki to też świetne źródło kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, magnezu, jodu, witamin z grupy B, antyoksydantów... jednym słowem, samo zdrowie. Znajdźmy smaczne dania zawierające strączki i spożywajmy je przynajmniej 1-2 w tygodniu.
Małe, ale ważne – nie zapominaj o orzechach
Nie wszyscy lubią ich smak, niektórzy narzekają też na cenę. Do wyboru mamy ich wiele: włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, makadamia, pekan, brazylijskie. Orzechy są świetnym pomysłem na przekąskę, albo dodatkiem do śniadania. Pomimo że zdrowe, to również kaloryczne, więc powinniśmy spożywać ich tylko kilka, kilkanaście dziennie.
Co zyskujemy dzięki spożywaniu orzechów? To kolejny produkt bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich witaminy E i K, kwas foliowy, tiaminę, magnez, miedź, potas i selen. To jedno z najlepszych źródeł białka i zdrowych tłuszczów dla wegetarian i nie tylko. Orzechy wspomagają pracę mózgu i mają wpływ na wygląd skóry.
Ryby to źródło zdrowych tłuszczów
Pozostawiając w temacie zdrowych tłuszczów, również ryby są niedoceniane w diecie Polaków. Jemy ich coraz więcej, ale dalej jesteśmy w tyle Europy. Jednym z powodów jest na pewno ich cena. Droższe ryby, takie jak łosoś możemy spożywać rzadziej, ale starajmy się jeść częściej tańsze ryby: śledzie, sardynki, makrelę. Ryby to źródło łatwo przyswajalnego białka. Dostarczają nam też witaminy A, D, E, a więc te rozpuszczalne w tłuszczach. Chudsze rodzaje są też źródłem witamin z grupy B. Ryby są też pełne składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, jod, miedź, arsen, nikiel, kobalt czy fluor.
Jeżeli jest Ci ciężko zmienić nawyki żywieniowe i masz problem z włączeniem ryb, orzechów czy roślin strączkowych do codziennego jadłospisu, pomyśl o diecie pudełkowej https://podzlotajablonia.com.pl/kategoria/firmy-cateringowe/. Tam znajdziesz wszystkie rodzaje zdrowych produktów i przepisy, które pozwolą Ci docenić ich smak. Nauczysz się jak je wkomponować w codzienne posiłki, z czym je łączyć i przekonasz się jak dobrze wpływają na nasze ciało.