Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Olkusz

Napój z zielonej herbaty i jego zdrowotne właściwości

Zielona herbata jest ceniona na całym świecie w związku ze swoim zdrowotnym działaniem w połączeniu z wyjątkowym smakiem. Obecnie, największą popularność zawdzięcza jednak właściwościom odchudzającym oraz wsparciu procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Jeżeli chodzi o picie zielonej herbaty, zalet jest o wiele więcej, a mają one źródło w bogatym składzie tych wyjątkowych liści. Warto dowiedzieć się o niej więcej, a przy okazji nauczyć się ją odpowiednio parzyć.

Z pewnością każdy amator ziołowych trunków wie, że napój z zielonej herbaty to jedna z najzdrowszych możliwości. Zawartość kofeiny, wygląd liści, a także smak i zapach to coś, co pozwala odróżniać odmiany, spośród wielu dostępnych gatunków zielonej herbaty. Wiele warunkuje też to, o jakiej porze dnia dokonuje się zbiorów, gdyż specjaliści sądzą, że najzdrowsze odmiany powinno się zbierać z samego rana, kiedy na liściach jeszcze znajduje się rosa. Nie mniej istotne są także sposoby zawijania liści oraz miejsce, skąd konkretna herbata pochodzi. Ci, którzy doskonale znają się na tym temacie twierdzą, że najdoskonalszym gatunkiem jest japońska herbata o nazwie Gyokuro.

Zdrowa herbata – dlaczego zielona jest tak zdrowa?

Podczas produkcji zielonej herbaty, niezwykle istotne jest, aby do godziny od momentu zerwania liści, zostały one przerobione – doskonale zdają sobie z tego sprawę Ci, którzy zajmują się zbiorami. Działa się w ten sposób, aby nie dopuścić do jej fermentacji. W przeciwnym wypadku, nie ma pewności co do zachowania najważniejszych właściwości zielonej herbaty oraz wszelkich innych jej zalet, a posiada ich ogromną ilość.

Wspominając o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty, należy wymienić kilka jej istotnych składników, które na nią wpływają, a są to: polifenole, katechiny oraz antyoksydanty. Spożywanie zielonej herbaty sprawia, że nasz organizm zostaje wzbogacony o spore ilości lipidów, teiny, garbików, aminokwasów, witamin oraz mikroelementów. To tylko jeden z kilku przyczyn, z powodu których zielona to najzdrowsza herbata.

Wpływ na odchudzanie

Zielona, to z pewnością najlepsza herbata na odchudzanie. Swoje najsilniejsze działanie w tym aspekcie przyjmuje szczególnie wtedy, gdy pijemy ją na chwilę przed snem. Powinno się pić wówczas napar z drugiego parzenia, ponieważ ten nas uspokoi i zrelaksuje. Pijąc jednak herbatę z pierwszego parzenia, możemy mieć problem z zaśnięciem, gdyż efektem będzie pobudzenie i orzeźwienie.

Obecność wcześniej wspomnianych katechinów, na odchudzanie wpływa najbardziej, aczkolwiek ogromne znacznie ma też tutaj pewna substancja o nazwie- galusan epigallokatechiny. Dość mocno wspiera ona pewne procesy, jak np. wzrost redukcji tkanki tłuszczowej, a dodatkowo znacznie hamuje wchłanianie się tłuszczów i wzmaga trawienne procesy.

Regularne picie zielonej herbaty, to także spore wsparcie dla aktywności trawiennych enzymów. Miejsce ma wzmożona termogeneza, wsparty zostaje metabolizm wątroby, a utlenianie tłuszczy odbywa się o wiele szybciej. Wszystko to, poparte jest wieloma naukowymi badaniami.

Jak parzyć zieloną herbatę, aby zachowała swoje właściwości i dobrze smakowała?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty powinno opierać się na pewnych zasadach. Woda, którą do tego wykorzystamy musi być miękka oraz pozbawiona wapnia i chloru. Płynąca w naszych kranach woda, jest jednak twarda i nasycona chlorem. Jeśli nie mamy jak jej przefiltrować, użyjmy zwykłej niegazowanej wody mineralnej.

Susz, należy zalać gorącą, aczkolwiek nie wrzącą wodą – najlepiej w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Musi być ona świeża i przygotowywana na nowo, za każdym razem. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3-4 minuty, jednak jeśli się tak stanie, zawsze możemy ją delikatnie rozcieńczyć odrobiną wody. Herbata zaparzona po raz pierwszy, powinna być jednak wylana, jednak później można ją zalać jeszcze kilkukrotnie. Wszystkie te wskazówki to zasady, których trzymają się najwięksi znawcy i koneserzy zielonej herbaty, czyli Chińczycy i Japończycy.