W obecnym czasie praktycznie w każdym sklepie spożywczym można znaleźć bardzo wiele wędlin, aczkolwiek każda z nich różni się od siebie wieloma cechami. Niestety większość osób nie przywiązuje uwagi do składu produktów, a tym samym do tego co znajdzie się w ich koszyku, jest to błędne rozwiązanie, gdyż jedzenie dużej ilości wyrobów wędliniarskich o niepewnej jakości i pochodzeniu może przyczynić się do bardzo negatywnego działania, także rakotwórczego!
Jak rozpoznać dobrej jakości wędliny?
Wszelkie dostępne obecnie wędliny to produkty, które bardzo kuszą swoim wyglądem oraz atrakcyjnymi cenami, aczkolwiek warto mieć na uwadze, iż nie każda wędlina jest dobrym zakupem. Należy pamiętać, że niektóre z nich mogą być silnie naszpikowane szkodliwymi substancjami chemicznymi, między innymi ulepszaczami smaku. Dlatego przed podjęciem właściwej decyzji warto zapoznać się z istotnymi informacjami na temat tego, czym charakteryzują się i wyróżniają naturalne wędliny? Przede wszystkim kupując szynkę zaleca się dokładne czytanie składu, powinieneś wiedzieć, iż podstawowymi składnikami naturalnych wędlin wysokiej jakości są:
- mięso- drobiowe, wołowe, wieprzowe lub mieszane
- oraz solanka, której zawartość powinna wynosić maksymalnie 10%
Natomiast substancji, których nie powinno być w składzie wędlin to:
- skrobia roślinna'
- białko sojowe
- gumy roślinne
- błonnik
- oraz karageny, czyli substancje, które zawierają siarczany
Zakup wędlin zawierających powyższe składniki może odbić się bardzo negatywnie na Twoim zdrowiu! Warto także zwrócić uwagę na sam wygląd szynki, bowiem wędliny domowe naturalne nie mają różowego koloru, mięso posiada włókna i ma szarawy, niejednolity odcień. Naturalne wędliny są również nieco droższe od innych wędlin.
Wędliny- czy są zdrowe?
Czy wiesz że ogólnodostępne wędliny mogą Ci zaszkodzić? Mięso, które możesz nabyć we wielu supermarketach oraz sklepach spożywczych może zawierać różnego rodzaju chemiczne dodatki do żywności, które mogą stać się główną przyczyną potencjalnych alergii pokarmowych, oraz innych groźnych chorób. Powinieneś mieć na uwadze, iż jeśli w Twoim jadłospisie dominują wyroby mięsne o zbyt niskiej jakości narażasz się na wielorakie konsekwencje zdrowotne. Ciekawostką jest fakt, iż złe odżywanie wynika przede wszystkim z dużej niewiedzy oraz niewłaściwych przyzwyczajeń, bardzo często dostępne środki finansowe na zakupy nie mają z tym nic wspólnego. Większość osób kupuje produkty garmażeryjne ze względu na wygodę, gdyż ich przygotowanie nie zajmuje dużej ilości czasu, znaczna ilość dostępnych na rynku wędlin zachęca apetycznym wyglądem oraz zapachem, jednakże warto podkreślić, iż są to tylko złudne podróbki naturalnych wędlin!
Gdzie kupić wędliny domowe?
Obecnie na rynku działa bardzo wiele firm, które oferują szeroką gamę swojskich produktów wędliniarskich, pochodzących od sprawdzonych i rzetelnych dostawców. Najlepszym rozwiązaniem są małe prywatne sklepy, gdzie można dostać domowej roboty mięso pochodzące z wiejskich gospodarstw, wybierając odpowiedniego dostawcę zyskujesz pewność i gwarancje pysznych i zdrowych produktów mięsnych! Wędliny domowe produkowane są tylko i wyłącznie z naturalnych składników, wysokiej jakości mięsa, przypraw i marynat. Nabyć można zarówno wędliny gotowane jak i wędzone w sposób naturalny, a tym samym zdrowy dla organizmu!