Utylizacja oleju spożywczego - inne realia powiązane z mniejszymi miejscowościami

Utylizacja oleju spożywczego w mniejszych miejscowościach może wyglądać tak, że każda restauracja tylko po części go utylizuje i na dokładkę w znacznym stopniu wylewają ten zużyty do toalet. Sprawy tego typu są znane mieszkańcom, ale nie donoszą na sąsiada, który ma restaurację, bo ten sąsiad może wiedzieć choćby o tym, że oni popełnili pewną liczbę wykroczeń i potrafi to udokumentować.

Małe miasta

Utylizacja oleju spożywczego w małych miastach, czyli w tych, w których przypadku wiele osób doskonale się zna to sprawa dość dziwna i to zwłaszcza w czasach kryzysu gospodarczego. Właśnie wtedy lokalne restauracje mogą utylizować olej w tych trzydziestu procentach, a reszty pozbywać się w inny sposób. Nikogo nie dziwi też i to, że do tego konkretnego procederu raczej nie mieszają się urzędy lub policja, bo ludzie ich nie zawiadamiają. Działa to na tej zasadzie, że jeden ma haki na drugiego i drugi na trzeciego. Właśnie ze względu na te konkretne przyczyny może panować zmowa milczenia, a jeśli chodzi o te dokumenty do skontrolowania, to wszystko wygląda wręcz regulaminowo. Trudno dokładnie powiedzieć jaką skalę może mieć to omijanie przepisów w mniejszych miastach, ale pewnym jest to, że problem ten co jakiś czas powraca i raczej nigdy w pełni nie znika.

Problemy urzędów

Nikogo nie dziwi też i to, że urzędy w pewnych miastach mają sztywno określone środki finansowe na kontrole tej utylizacji oleju spożywczego, a kontrole tego typu to koszty, bo urzędnik musi coś zarobić w czasie wykonywania kontroli. Dlatego też najczęściej wybiera się te lokale gastronomiczne znajdujące się najbliżej urzędu, bo ich kontrolowanie jest najbardziej efektywne, jeśli chodzi o wykorzystanie pieniędzy. Inaczej wygląda to w przypadku miejscowości, która znajduje się o te osiemdziesiąt kilometrów od danego urzędu. Dojazd do takowej to ponad godzina drogi i w tym czasie urzędnik lub kilku urzędników zapewne nie dokonają kontroli, czyli jest to takie mniej efektywne wykorzystanie środków finansowych, a tych z góry interesuje to, by urzędnicy za daną kwotę wykonali jak najwięcej kontroli i by wystawili jak najwięcej mandatów, czyli efektywność na wysokim poziomie jest mile widzianą i nie zawsze można takową osiągnąć.

logo-trafin-oil

Zachowania ludzi

Nie od dziś pewnym jest też i to, że właściciel restauracji z małego miasta może zostać uprzedzony o kontroli dotyczącej utylizacji oleju spożywczego. Może go o tym uprzedzić jego bliski przyjaciel. Jednym słowem zanim urzędnicy pojawią się w danej restauracji dokumentacja może zostać uporządkowana, a sam lokal wysprzątany na błysk. Sytuacje tego rodzaju nie są w czasach obecnych zaskakującymi, a ludzie z mniejszych miast często wymieniają się uprzejmościami i wzajemnie dbają o własne sprawy. Tego typu uprzejmości dotyczą także urzędniczych kontroli, bo właściciel restauracji i przedsiębiorca zajmujący się utylizacją oleju mogą się często spotykać prywatnie na działce rekreacyjnej jednego z nich. Właśnie dlatego te koleżeńskie relacje między nimi mogą być niezwykle silnymi i co równie istotne mogą też chronić się wzajemnie.