We wtorek 2 października skoro świt udaliśmy się – ja jako opiekunka i dwie dziewczyny z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Natalia Nawara i Paulina Gil do Wadowic. Tam odbywały się zmagania VI edycji konkursu małopolskiego „Mam zawód. Mam fantazję” organizowanego przez Urząd Marszałkowski. Na miejscu pojawili się też nasi rywale ze szkół gastronomicznych w Krakowie ( 2 szkoły), Tarnowie, Nowym Targu, Łącku, Bochni, Wadowic. Nasze uczennice wylosowały 4 stanowisko i po krótkim instruktażu przystąpiły do tworzenia deserów w temacie – Fantazje na biszkopcie, Po czasie trzech i pół godziny zmagań i wyczerpującej pracy w stresie (tym większym, że na sali konkursowej była ekipa regionalnej telewizji, której dziennikarz przeprowadzał wywiady z uczestnikami i jednocześnie relacjonował wydarzenia z konkursu) powstały dwa rodzaje deserów: mus z białej czekolady na biszkopcie z malinową frużeliną ozdobione ganache i kremem cytrynowym oraz biszkopt kakaowy nasączony kawą pomarańczową i przełożony kremem patisier, udekorowany kremem z mascarpone oraz galaretką pomarańczową i zestem z pomarańczy. Po zakończeniu konkursu i prezentacji prac cukierniczych wszystkich drużyn z sercem na ramieniu wróciłyśmy do Olkusza czekając na wyniki. I dzisiaj (piątek) dotarła do nas wiadomość o zajęciu 3 miejsca. Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę, która w gastronomii dopiero "raczkuje".
K. Żmudka 

Dodaj komentarz

Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.

Kod antyspamowy
Odśwież