Okres Świąt Wielkanocnych jest radosnym czasem, pozwalającym na odpoczynek i spędzenie chwil z najbliższymi. Niestety zazwyczaj organizując takie święta, bierzemy na swoje barki zbyt wiele obowiązków powodujących przeciążenie. Jeżeli chcemy ominąć niepotrzebny stres związany z nawałem gotowania i sprzątania, warto zdecydować się na dobry catering. Warszawa oraz inne miasta skupiają wiele firm cateringowych dostosowujących menu na okres Wielkanocy.
Wielkanocny catering – dla kogo?
W dzisiejszych czasach, pełnych natłoku obowiązków, nie każdy jest w stanie wziąć parę dni urlopu, aby spędzić czas na gotowaniu ulubionych wielkanocnych przysmaków. Wielkanocny catering jest świetnym rozwiązanie dla osób zapracowanych, niemających czasu na gotowanie. Jeżeli choroba w istocie pokrzyżowała Ci plany i zamiast przygotowywać potrawy, leżysz w łóżku, warto wziąć pod uwagę catering, który uratuje sytuację.
Catering wielkanocny jest również wspaniałym rozwiązaniem dla osób, które nie umieją gotować lub nie mają zdolności pozwalających na przygotowanie specyficznych wielkanocnych potraw składających się głównie z wędlin, mięs i ciast.
Brak możliwości ugotowania lub zdolności absolutnie nie musi oznaczać pusty stół. Na szczęście rozwinięty rynek w zakresie firm cateringowych pozwala na zamówienie wielkanocnego jedzenia pod nasze drzwi. Warto wspomnieć, że takie firmy oferują również potrawy na inne okoliczności np. catering na wesele, a nawet atrakcyjne w postaci food trucki na wesele.
Jak dopasować wielkanocny catering do indywidualnych potrzeb?
Podejmując decyzję o zamówieniu gotowego cateringu, będziemy musieli się zastanowić czy zamówić potrawy na cały okres świąt wielkanocnych, czy też niektóre potrawy, których nie umiemy gotować? Odpowiedź na to pytanie niestety nie jest prosta. Wybór menu zależy od nas. Jeżeli posiadamy stare i sprawdzone przepisy od mamy lub babci, warto je spróbować ugotować samemu.
Kuchnia wielkanocna jest kuchnią głównie składającą się z żurku, białego barszczu, wędlin, śledzi i ciast, a zatem z dań, które są dość czasochłonne. W tej sytuacji, zamiast stresować się czy zdążymy wszystko ugotować, a przecież to nie jedyna rzecz na liście obowiązków, powinniśmy rozpatrzyć opcję cateringu.
Szeroki wybór firm cateringowych umożliwia nam na skomponowanie własnego wielkanocnego menu z naszych przysmaków. Takie udogodnienia może być kluczowym atutem przy wyborze firmy, dla osób które są alergikami lub niejedzących poszczególnych produktów. Jeżeli jednak jesteśmy znudzeni co roku powtarzającymi się potrawami, które przygotowujemy, warto zdecydować się na gotowe wielkanocne menu, proponowane przez firmy cateringowe.
W swoich wielkanocnych propozycjach, firmy cateringowe oferują tradycyjne potrawy tj. żurek, kiełbasy wielkanocne, schab ze śliwką, marynowane śledzie oraz wypiekane mazurki. Dobrze nam znane potrawy jednak są tylko częścią proponowanych potraw. W ofertach firm cateringowych często pojawiają się nowe potrawy odkrywające nowego smaki lub takie, których nigdy nie ugotowaliśmy ze względu na brak możliwości.
Podsumowanie
Wielkanocny catering jest ciekawym rozwiązaniem dla osób niemogących z różnych przyczyn przygotować swoich potraw. Rynek gastronomiczny skupia wiele firm cateringowych, oferujących nie tylko tradycyjne wielkanocne potrawy, ale również te nowe, zmieniają oblicze wielkanocnej kuchni.